Руските безбедносни служби уапсиле неколку научници што работеле во супертаен погон за нуклеарни боеви глави, под сомнение за „рударење“ криптовалути. За тоа научниците се обиделе да користат еден од најмоќните суперкомпјутери во Русија, јавуваат руските новински агенции.

Апсењата се извршени во Федералниот нуклеарен центар во Саров, западна Русија, кој е строго заштитен капацитет.

Суперкомпјутерот во прв план воопшто и не смеел да се приклучува на интернет за да се спречат упади. Тоа ги издало научниците – кога се вклучиле на интернет, веднаш стасал аларм до безбедносниот оддел на нуклеарниот центар. Потоа научниците биле предадени на Федералната служба за безбедност (ФСБ).