Фото: Генералштаб на вооружените сили на Украина

Од целосната инвазија, Русија извршила повеќе од 22.500 воени злосторства и злосторства на агресија врз Украина. Ова го соопшти украинското Јавно обвинителство на Телеграм, пренесува Укринформ.

Според последните податоци, руската војска извршила 22.504 злосторства на агресија и воени злосторства. Од нив, 21.677 се поврзани со кршење на законите и обичаите на војната, 73 – со планирање, подготвување, започнување или водење војна, 21 – за пропаганда на војна и 733 други злосторства.

Исто така, евидентирани се 10.922 кривични дела против националната безбедност. Од нив, 7.606 се поврзани со нарушување на територијалниот интегритет и неповредливост на границите на Украина, 1.283 – за предавство, 1.534 – за соработка со непријателот, 87 – за помош на агресорската сила, 64 – за саботажа и 348 други злосторства.

Речиси илјада украински деца беа погодени од руска агресија, од кои 347 загинаа, а 648 беа повредени.

Како што претходно објави Укринформ, комесарката за човекови права на Советот на Европа, Дуња Мијатовиќ објави меморандум за последиците од војната во Украина за човековите права.

Напишете коментар

Внесете го вашиот коментар
Please enter your name here