Романот „Џимиринче“ на еден од водечките современи прозаисти во Србија, Милисав Савиќ, излезе од печат во издание на „Везилка 2011“, а со превод на Ристо Лазаров.

– „Џимиринче“ е романескен приказ на времето на распаѓањето на СФРЈ и на раѓањето на мафијата во некогашната југословенска престолнина. Јунаците во романот се луѓе од периферијата, кои секавично влегуваат во светот на профитерството иако немаат абер што е тоа – туку така, наеднаш да одимаш сè што ќе посакаш – се наведува во поговорот кон романот.

Савиќ е автор на десетина романи, а во 1991 година за романот „Леб и страв“ ја доби наградата на НИН за роман на годината. Добитник е на сите позначајни книжевни награди во Србија, а преведуван е на повеќе европски јазици.