Грчките медиуми, веќе објавуваат точки од наводниот договор за името што го постигнале македонскиот и грчкиот премиер, Зоран Заев и Алексис Ципрас.

Како што тврдат медиумите, договорено е името Република Северна Македонија (на англиски Republic of North Macedonia) за севкупна употреба.

Употребата на придавките македонски пред државјанството и јазикот се задржува и гарантира.

Посебна комисија ќе го договора користењето на трговските заштитни марки од страна на двете држави.

– Се признава македонскиот јазик (со фуснота дека се работи за словенски јазик).

– Во однос на државјанството ќе се користи терминот „македонско/граѓанин на Република Северна Македонија“, со, според грчките медиуми, експлицитно наведување дека граѓаните на таа држава не се поврзани со античката грчка цивилизација.

Според грчки извори, очекуваниот втор телефонски разговор меѓу македонскиот и грчкиот премиер Зоран Заев и Алексис Ципрас веројатно ќе се случи подоцна попладнево, бидејќи се очекува во него да се вклучи и медијаторот Метју Нимиц.

По разговорот со Заев и Нимиц, Ципрас ќе ги информира лидерите на политичките партии во земјата и претседателот Прокопис Павлопулос.