Во седиштето на Обединети нации во Њујорк, лидерите и претставниците на 175 земји го потпишаа Парискиот договор за ограничување на порастот на глобалната температура.

Парискиот договор беше усвоен во декември 2015 година и е прв чекор кон обврзување на земјите во реализација на ветувањето за намалување на ефектот од стаклената градина.

Генералниот секретар на Обединетите нации, Бан Ки-мун, ја отвори церемонијата за потпишување на договорот и рече дека ерата на трошење без последици е завршена. Тој ги повика лидерите на светските организации да ја намалат зависноста на нивните економии од јаглеродот и да им пружат помош на земјите во развој во таа транзиција.

Земјите кои го потпишаа парискиот договор учествуваат со повеќе од 93 отсто од вкупната светска емисија на гасови, правејќи го феноменот на стаклена градина.

Американскиот државен секретар Џон Кери, заедно со својата внука, го потпиша договорот во име на САД и рече дека Вашингтон формално ќе се придружи на договорот подоцна оваа година.