Во Тајланд е потврден првиот случај на заразен со блискоисточен респираторен синдром (БИРС), кој досега во Јужна Кореја однесе 24 животи.

Заразениот маж во моментов се наоѓа во карантин, на клиниката за инфективни болести во Банкок, а примен е во болница поради болки во срцето.

Болнички извори наведуваат дека станува збор 75-годишен државјанин на Оман.

Речиси 60 лица, кои имале контакт со заразениот, веќе се идентификувани.