Од денеска до 12 мај во Охрид се одржува првата Регионална конференција за активен туризам.

На собирот, кој се одржува под мотото „Знаење, партнерство“, присуствуваат повеќе од 200 претставници од јавниот и од приватниот сектор од 12 дестинации од Југоисточна Европа, кои ќе се поврзат со веќе потврдени 45 меѓународни туристички оператори од 16 земји.

Конференцијата има цел да го поттикне избивањето на Балканот како една од најдобрите дестинации за активен туризам во Европа.

Покрај другото, се организира обука за туристичките оператори кои ќе присуствуваат на конференцијата со свои бизнис-предлози.