Владата бара Уставниот суд да ја запре постапката за оценување на уставноста на членот 175 од Законот за електронски комуникации, бидејќи веќе работи на реформите во безбедносниот систем, а оваа „иницијатива е парцијална и не ѝ приоаѓа на оваа тема сеопфатно, и пресретнува еден процес кој е веќе во одмината постапка“.

„Во врска со одлуката на Владата на Република Македонија, на Уставниот суд, на негово барање да му достави мислење за прекинување на постапката за преиспитување на уставноста на членот 175 од Законот за електронски комуникации, информираме дека Владата веќе работи на реформите на безбедносниот систем, вклучувајки ја и Управата за безбедност и контраразузнавање и на Законот за следење на комуникациите. Затоа Владата, на 31. седница на 10 октомври оваа година, донесе мислење Уставниот суд да ја запре постапката за преиспитување на уставноста на членот 175 од Законот за електронски комуникации, зашто оваа иницијатива е парцијална и не ѝ приоаѓа на оваа тема сеопфатно, и пресретнува еден процес кој е веќе во одмината постапка“, стои во соопштението на Владата во врска со барањето кое предизвикува голем интерес во јавноста.

Во соопштението се додава дека предлозите на законските решенија на работната група, направени согласно препораките на меѓународните и на домашните експерти, се во завршна фаза и наскоро ќе бидат објавени.

„Тоа е и во приоритетите на планот „3-6-9“, и тоа во овој, тековен временски интервал од планот. Во подготовката на овие промени, Владата се раководи од идејата реформата во оваа област да биде транспарентна, темелна и сеопфатна и да биде под целосна контрола на институциите“, стои во соопштението од Владата.

Оттаму нагласуваат дека ова мислење на Владата е донесено „врз основа на барањето на Уставниот суд, Владата да даде мислење за оваа иницијатива и е редовна практика во комуникацијата меѓу Владата и Уставниот суд“.

Инаку, спорниот член 175 ѝ овозможува на Управата за безбедност и контраразунавање (УБК) директно да прислушува преку телекомуникациските оператори.

Уставниот суд во јуни донесе одлука да поведе постапка за утврдување на уставноста на овој член, откако мнозинството судии на седницата изразија сомнеж дека како што е уреден Законот, преку членовите 168 и оспорениот 175, на УБК и на МВР им се овозможува произволно и неконтролирано следење на комуникациите преку телекомуникациските оператори.

Судот требаше да донесе конечна одлука на седницата на 27 септември, но одлучувањето беше одложено бидејќи судот работи во скратен состав и нема мнозинство за донесување конечна одлука.

Укинувањето или измена на членот 175 од Законот за електронски комуникации е и една од препораките во извештаите на германскиот експерт, Рајнхард Прибе, оној од 2015 година и последниот од годинава.