Гласачите во Република Ирска денеска на референдум ќе се изјаснат за легализирање на истополовите бракови.

Повеќе од 3,2 милиони граѓани ќе имаат можност да одговорат на прашањето дали сакаат да се измени уставот со што би се овозможило склучување брак меѓу лица од ист пол.

Гласачките места ќе бидат затворени во 22 часот, а броењето на гласовите ќе почне утре наутро.

Референдумот се одржува 22 години откако Ирска ја декриминализираше хомосексуалноста.

Предложените реформи имаат поддршка од сите политички партии и од многу јавни личности, а на нив се противат лидерите на Католичката црква во земјата.