Читателите на грчка „То вима“ различно го прокоментираа интервјуто на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, некои со обид да го сфатат, а некои со крајни навреди.

Низ целиот текст на интервјуто е искористен еден редакторски трик, па името на земјава – Република Македoнија – е оставено во одговорите, но секаде во наводници, односно „Република Македонија“.

Во своето прво интервју за грчки печатен медиум, Груевски вели дека спорот за името е апсурден спор, а Република Македонија нема територијални претензии кон Грција и не бара ексклузивно користење на терминот Македонија.

Еве некои од коментарите на интернет-изданието на весникот:

Кирјакос: Ние Грците сме животни и оваа битка ќе ја изгубиме. Сепак една работа е сигурна, Груевски не може да сокрие за колку глупави нè смета.

 

Коста: Ајде појаснете му дека нема врска со Македонија, туку дека само си поигрува со нас итриот скопски ѓуптин.

 

Мештанин: Ах, драг Никола. Грците по природа се егоцентрични и нивните соседи ги сметаат за непријатели, варвари и за убијци! Нивната историја не ни кажува ништо друго.

 

Јоргос: Географската одредница пред името на оваа земја е логично решение за многу проблеми – и билатерални и меѓународни и не би имало никаков судир со историјата. А околу соработката за мигранската криза – неопходна е! Сепак, Груевски не е најпогодниот лидер за тоа. Тој е политичар кој потроши милиони долари за искривување на историјата – и на античката и на модерната! Итрец е тој, особено сега кога треба да продаде нешто што е старо илјадници години.

Во интервјуто Груевски тврди дека сака добра соработка со Грција и наоѓање компромисно решение за името, но не по секоја цена и не по цена на македонскиот идентитет, јазик и култура. Тој додава дека тоа нема да се случи без одобрение од народот на референдум.

Груевски вели дека решение за името е можно ако Грција се откаже од уцените и прифати постоење на македонска држава и идентитет.

Тој беше дециден дека македонската влада нема територијални претензии, отфрлајќи ги грчките критики за иредентистичко однесување на владата на ВМРО-ДПМНЕ.

– Македонија нема територијални прентензии кон соседите. Ова можам да го потпишам со две раце. Тврдењата дека Грција, која е поголема и помоќна, се плаши од Република Македонија се неуверливи. Можам да потпишам дека Република Македонија ќе ги понуди сите барани гаранции дека немаме територијални претензии – истакнува Груевски.

Тој оцени дека грчката јавност е недоволно информирана за Македонија, што, според него, е дополнителен проблем за да се дојде до компромисно решение.

– Сметам дека вашата јавност е несоодветно или недоволно информирана за ситуацијата во Република Македонија. Ова создава пречки за вашите политичари да донесат похрабри одлуки. Треба да ги надминеме стереотипите и да ги земеме предвид работите што нè обединуваат – вели Груевски.

Тој остро го критикува грчкиот став дека со уцена може да се наметне нов идентитет на македонскиот народ.
Како позитивна точка во македонско-грчките односи, ги посочува мерките за градење доверба, кои, како што вели, се надева да се имплементираат, а не да останат само на хартија.

Интервјуто на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ за грчки медиум е преседан затоа што Груевски, додека беше премиер, ниту еднаш не проговори за грчките гласила.