Во попладневното продолжение на општата расправа за предлог-буџетот за 2018 година се зборуваше за проблемите на подрачјата населени со Албанци, за проблемите на албанската култура и на високото образование на албански јазик. Во дискусија полна со реплики, Неџбедин Каремани од Беса и Реџаиљ Исмаили од ДУИ изнесуваа бројки и наведуваа реализирани и нереализирани проекти.

Каремани рече дека буџетот, како што е предложен од Министерството за финансии, прави дискриминација на Албанците оти не предвидува пари или дава многу малку за автопатот кон Приштина, за Државниот универзитет во Тетово, за инфраструктурата во општините населени со Албанци. Забележа и дека кога станува збор за туризмот, се планираат пари за Берово, Маврово, Дојран, Охрид, а нема пари за Попова Шапка и нови плажи во Струга.

Според Каремани, новиот буџет прави грешка и со тоа што предвидува повеќе приходи од зголемување на акцизата за нафтата, наместо да се намали прагот на фирмите според кој ќе станат обврзници на ДДВ.

Исмаили реагираше со бројки, велејќи дека станува збор за правилна распределба во рамки на можностите на државата. На забелешките дека нема пари за локални проекти, тој рече дека е така оти општините не подготвиле проекти. Ја пофали Владата дека првпат предвидува можност ако некоја општина нема готов проект, да аплицира повторно, а потоа преку министерствата ќе може да се пренаменат пари.

– Не еден, туку и повеќе ребаланси ќе се направат ако треба – рече Исмаили.