Вкупно 166 државни службеници кои не доаѓале на работа во 2016 година го оштетиле буџетот за преку 800.000 евра, објави Генералниот секретар на владата на својот „Фејсбук“ профил.

„Како се трошеле нашите пари. Веќе е покрената дисциплинска постапка и зависно од исходот ќе следува и соодветна судска постапка. Нанесена штета од преку 800.000 евра. Додека некој се потсмева на покачување на минималецот, на своите партиски војници им давале плата без да одат на работа“, напиша Рашковски.

Според документите кои ги објави Генералниот секретар на Владата, 78 вработени кои биле на платниот список а не доаѓале на работа, на 22 мај годинава биле повикани на работа од кабинетскиот службеник во Кабинетот на генералниот секретар, Билјана Митева, која ги прераспределила во останатите организациони единици на Генералниот секретаријат.

Решенијата за нивно вработување ги потпишал претходниот генерален секретар на Владата, Кирил Божиновски.