Битола ги прави последните подготовки за утрешното свечено отворање на 37. издание на Интернационалниот фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“.

Црвениот ќилим пред Центарот за култура се очекува да биде поставен утре, а на него ќе зачекорат светски познати кинематографи, актери и вљубеници во филмот од Македонија и од светот. Оргинизаторите се подготвени да го пречакаат славниот австралиски директор на фотографија Џон Сил, со неговата сопруга, кој ќе ја прими наградата за животно дело „Златна камера 300“.

Утре во градот на браќата Манаки се очекува да пристигне и големиот актер и режисер Раде Шербеџија, кој на гала-отворањето и на премиерата на филмот „Ослободување на Скопје“ ќе дојде со сопругата и со ќерката.

Александра Бубевска, портпарол на фестивалот, вели дека голем дел од гостите на фестивалот пристигнале во Битола, а како ретко кога оваа година „Манаки“ ќе го следат повеќе од стотина новинари од Македонија и од светот.

– Имаме акредитирано голем број домашни и странски новинари што ќе го следат фестивалот. Веќе имаме новинарски екипи и од Словенија, Грција, Франција, БИХ, Србија. Фестивалската атмосфера се чувствува, се работи забрзано и адреналински, бидејќи се прават последните подготовки – вели Бубевска.

Сите гости годинава ќе бидат сместени во хотелите и во помалите сместувачки капацитети во Битола. На располагање помеѓу филмските прокеции ќе бидат ставени вредните музејски поставки во Завод и музеј Битола, како и античкиот локалитет Хераклеја.