Рускиот претседател Владимир Путин изјави дека Русија мора да ги зајакне своите вооружени сили за да го заштити својот суверенитетот од другите земји кои би можеле да ѝ се заканат на Москва.

Коментарот на Путин е потврда дека е подготвен за спроведување на програмата за модернизација на вооружените сили.

– Ќе продолжиме да ја зајакнуваме нашата војска и воена организација во целина за да создадеме модерна, мобилна и добро опремена армија, способна за извршување на главната задача – да ги неутрализира заканите – рече Путин, обвинувајќи ги САД дека се обидуваат да ја потчинат Русија и Западот за соборување на прорускиот украински претседател Виктор Јанукович.