Рускиот претседател Владимир Путин изјави дека, руските власти треба да ги набљудуваат активностите на некои компании на социјалните мрежи следната година, кога се одржуваат претседателските избори, и да се процени нивната вмешаност во домашната политика.

Путин, говорејќи за новиот закон за странски агенти во парламентот, не спомнал на кои компании мисли, ниту дали станува збор за домашни или странски, но потсети дека Русија била обвинета од страна на САД и другите западни земји поради мешање во нивните избори.

Рускиот претседател минатиот месец потпиша закон со кој овозможи, странските медиуми во таа земја да се квалификуваат како „странски агенти“, како одговор на тоа што за Москва е неприфатлив притисокот врз руските медиуми во САД.

„Треба внимателно да се анализира како тие дејствуваат и како ќе работат за време на претседателските избори“, објасни Путин и додаде дека тоа не значи дека треба да се ограничи просторот на слободата на интернетот.