Заврши расправата за првиот од предложените амандмани за промена на Уставот. Членовите на Комисијата за уставни прашања со 10 гласа „за“ и 5 „против“ го изгласаа амандманот 33.

Овој амандман гласи: Во Уставот зборовите „Република Македонија“ се заменуваат со зборовите „Република Северна Македонија“, а зборот „Македонија“ се заменува со зборовите „Северна Македонија“, освен во член 36.

Во продолжение на комисиската седница, премиерот Зоран Заев го образложи следниот, 34-ти, амандман за кого сега ќе се расправа.

Инаку, расправата предвидена за еден амандман може да трае најмногу три дена. Комисијата за уставни прашања вчера ги започна седниците за амандманите.

Координаторот на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Мицевски, предложи посебен амандман за заштита ако не помине договорот во Грција.

Тој рече дека иако Владата најавила дека тоа ќе биде содржано во уставниот закон, сепак треба да се вметне и во нацрт-амандманите. Мицевски образложи дека потребата за посебниот амандман доаѓа поради опасноста Македонија да биде државата која решила да се самоукине, ако Грција не го ратификува договорот или од кои било причини процесот не успее.

Мицевски апелираше до сите пратеници да размислат бидејќи по завршување на уставните измени Република Македонија немало повеќе да постои.