Турската полиција привела најмалку 12 лица и испукала солзавец кон неколку стотини демонстранти пред Универзитетот во Анкара, за време на протестот одржан поради отпуштањето на голем број професори, соопштија полициски извори и очевидци.

Околу илјада лица се обидоа да се соберат на универзитетскиот кампус и на околните улици, но полицијата го блокирала влезот во комплексот и испукала солзавец и гумени куршуми.

Помали групи демонстранти извикувале пароли против владејачката Партија на правдата и на развојот.

Неделава од Универзитетот се отпуштени неколку десетини академици.

По обидот за воен удар во јули минатата година, во Турција беа отпуштени повеќе од 4.400 цивилни службеници.

Вкупно отпуштени или суспендирани се повеќе од 125.000 лица, а уапсени се 40.000 лица.