Зголемен број пациенти со вирусно заболување чии симптоми се повраќање, дијареа, болки во стомакот, зголемена температура и главоболка, се регистрирани во здравствените ординации во последниот месец, потврдуваат неколку матични лекари за „Мета“.

Тие велат дека вирусот од заболениот се шири во најблиското негово опкружување, па така има заболувања и на цели семејства.

Препорака е да се избегнуваат контакти со веќе заболени, рацете да се мијат редовно, а ако веќе вирусот го имаат, да се земаат електролити, пробиотици и да се биде на хигиено-диететски режим на исхрана.

Директорката на Клиниката за детски болести, Аспазија Софијанова, вели дека знае оти е зголемен бројот на луѓе и деца кои се жалат на болки во грлото, но тоа засега не е алармантно.

– Сепак, за очекување е дека во овој период ќе се зголемува бројот на заболени од вируси, затоа што времето е променливо – вели Софијанова.

Според извештајот за заразните болести во Македонија, на неделно ниво, најмногу заболени има од инфекција на горни респираторни патишта (7.834), од инфекција на долните респираторни патишта (2.104) и од дијареа (757).