Професори од Англија, од Универзитетот „Саутемптон“, Единбург, Оксфорд, ќе го истражуваат локалитетот Костоперска карпа.

Како што најави директорката на Музејот во Куманово, Анита Цветановска, проектот ќе трае наредните четири години, а добил поддршка од Управата за заштита на културното наследство и од Министертвото за култура.

– Фокусот е ставен на регионот на Костоперска карпа во Младо Нагоричане, познат уште како Жеглиговски камен или Мала Света Гора. Таму, според нашите археолози, има најмалку три населби и остатоци од повеќе од 20 цркви – рече Цветановска.