Француските фармери денеска ги блокираа патиштита и ги запираат камионите што превезуваат земјоделски производи од Германија и од Шпанија, протестирајќи поради „нефер“ ценовната конкуренција, јавуваат медиумите.

Фармерите, во неделата доцна вечерта, повторно ги паркирале своите трактори на неколку патишта во близина на границата со Германија и со Шпанија, протестирајќи против цените на храната. Протестите на незадоволните земјоделци траат една недела, поради што е отежнат сообраќајот речиси во цела Франција.

Француските земјоделци се погодени од слабата потрошувачка на месо, намалените испораки во Кина и забраната на Европската унија за извоз на прехранбени производи во Русија.

Според процените на француската влада, околу 10 отсто од фармерите во земјата се соочуваат со банкрот.

Земјоделците реагираат и на поевтината цена на работната сила во соседните земји.

Така, одгледувачите на аспарагус во Германија на работниците од Источна Европа им плаќаат 5 евра од час, споредено со 12 евра од час во Франција.