Денеска во 10 часот во Основниот суд Скопје 1 треба да продолжи судскиот процес против 29 обвинети за настаните во кумановско Диво Насеље од 9 и од 10 мај минатата година.

На денешното рочиште, според најавите, исказ треба да дадат сведоци за борбите во Диво Насеље и за нападот на караулата Гошинце, на 21 април.

Обвинетите се товарат за кривичните дела тероризам и терористичка организација.

На претходните рочишта тие сите се изјаснија како невини за делата за кои се товарат, а дел од нив рекоа дека биле искористени за политички цели.

Адвокатите на обвинетите во своите воведни зборови, рекоа дека ниту тие, ниту обвинетите ја прифаќаат квалификацијата на кривичните дела тероризам и терористичка организација и дека во понатамошниот тек на судењето ќе го докажат тоа преку искази на сведоци и врз основа на доказите прибрани од обвинителството во текот на истрагата.

– Ние сметаме дека има една генеза, односно една поврзаност на настаните од Гошинце и од Диво Насеље токму со „бомбите“, односно со прислушуваните разговори. Убедени сме и јас и обвинетите дека станува збор за вмешаност на одредени структури и во понатамошниот тек од главната расправа ќе наведеме со име и со презиме кои се тие – рече пред две недели адвокатот на неколкумина од обвинетите, Насер Рауфи.