Продолжен рокот за пријавување за признанието „Успешни млади“

Од доделувањето на признанието минатата година/ фото: Кабинет на претседателот Пендаровски, 28 декември 2021

Рокот за доставување пријави за признанието „Успешни млади“ продолжен до 14 октомври 2022 година, информираат денес од Кабинетот на Претседателот на Република Северна Македонија.

Признанието се доделува во насока на вреднување на трудот и знаењето на младите, како една од политиките за намалување на одливот на млади луѓе од нашата земја, како и за создавање на перспективи за младите и успешни кадри.

Признанието е поттик на научноистражувачката мисла и уметничката работа на младите, за резултати постигнати во текот на 2021 година, во следните осум категории: најдобар/а млад/а научник/чка во општествените/хуманистичките/природно-математичките и техничките/ медицинските науки, најдобар/а млад/а иноватор/ка, млад талент (за ученици и ученички од средните училишта), признание за постигнат особен успех и за афирмација на инклузијата (за млади со попреченост) и најдобар/а млад/а уметник/чка.

На јавниот повик може да се пријават сите лица што заклучно со 2021 година навршиле 35 години, а кои постигнале значајни резултати во соодветната категорија, освен признанието за млад талент, за кое може да се пријават само ученици од средните училишта.

Сите услови и начинот за доставување на пријавите се достапни на веб-страницата на Претседателот, на овој линк.