Пробиштип ќе биде домаќин на Балканското првенство во одбојка на песок за мажи и жени до 22 години, oд утре во наредните три дена. На песокот во „Аква паркот“ треба да се појават репрезентациите на 11 балкански држави, меѓу кои лидерите во овој спорт Романија, Турција, Србија и Грција.

Натпреварувачите попладнево веќе почнаа да пристигнуваат во Пробиштип, додека официјално, натпреварите почнуваат утре.

Според Игор Манов од организацискиот одбор на првенството, ќе бидат одиграни 48 натпревари во трите дена од првенството (петок, сабота и недела) во термините од 9 до 12 часот и попладне од 16-21 часот.

Жребувањето е закажано за вечер.

За потребите на првенството, „Аква паркот“ адаптираше посебен простор со игралиште со песок и дел за публика.

Пробиштип е третиот град од Македонија, домаќин на балканско првенство во одбојка на песок, по Штип и Виница.