Претпладнево, на аеродромот „Свети Апостол Павле“ во Охрид, пристигна првата група холандски туристи на охридското крајбрежје, со организирани аранжмани на тур-операторите „Корендон“ и „Фибула ер травел“. Сто и осумдесетината гости беа пречекани со посебна церемонија, на традиционален македонски начин, со сол и со погача, но и со поздравни говори.

Генералниот директор на „ТАВ Македонија“, Зоран Крстевски, рече дека со првиот лет од Холандија дошле и патници кои претходно биле во Охрид, со што се потврдува посветеноста на ТАВ кон патниците, но и воопшто, кон развојот на туризмот.

– Годинава на охридскиот аеродром очекуваме летови со триесетина илјади туристи, што од Бенелукс, што од други дестинации. Годинава ТАВ даде и дополнителни атрактивни попусти за компаниите кои летаат на охридскиот аеродром и очекуваме нивниот број да се зголеми со оглед на тоа што туристичката понуда на охридската ривиера сè повеќе ги задоволува потребите на голем број туристи од регионот и од светот – додаде Крстевски.

Менаџерот на туроператорот „Фибула ер травел“, Асим Меџедовиќ, за годинава најави за 20 отсто зголемен број туристи во однос на минатата година.

– Со новите програми што ги воведовме, како што е услугата „ол-инклузив“ во некои од хотелите и вметнување хотели кои имаат побогати содржини, им даваме поголем избор на гостите и на тур-операторите кои ќе доаѓаат во Македонија. Предвидени се три чартер-летови неделно и четири во шпицот на сезоната. Нашите очекувања се дека гостите ќе бидат задоволни, ќе им се понудат попрофесионални услуги и екскурзии и ќе се вратат повторно во Охрид – истакна Меџедовиќ.

Со денешниот прв чартер-лет од Амстердам почна организираното носење туристи во Охрид и во Струга. На 10 јуни се очекува да биде воспоставен летот за Лондон, а на 1 јули и летот за Базел. Годинава се очекуваат летови од Швајцарија, како и веќе востановените чартер-линии од Австрија.

В.М.