Основното јавно обвинителство Прилеп склучило спогодба со А.Ќ., обвинет за сексуална злоупотреба на немоќно лице, да му биде изречена затворска казна од шест години, соопштија денеска од јавното обвинителство.

Оттаму информираат дека судија на претходна постапка ја прифатил спогодбата и донел пресуда со која на обвинетиот му ја изрекол предложената затворска казна. Според пресудата, осудениот прилепчанец останува во притвор до почетокот на издржување на казната.

„Настанот за кој е изречена пресудата врз основа на спогодба се случи во јули годинава, кога осудениот, злоупотребувајќи го заостанатиот душевен развој на оштетената, извршил обљуба. Тој со неговото возило ја следел оштетената, која се движела пеш, и ѝ понудил да влезе во неговото возило. Откако бил одбиен, обвинетиот насилно ја внел во возилото, ја однел надвор од градот и го сторил кривичното дело. По настанот на сега осуденото лице му беше определена мерка притвор“, стои во соопштението од обвинителството.