Tрадиционалната манифестација Галичка свадба ќе се одржи викендов, на 11 и на 12 јули. На 42. издание на оваа културна манифестација, ќе се венчаат Билјана Гегоска и Филип Белчев, кои потекнуваат од мијачкиот крај.

Билјана, по потекло е од Галичник, има 29 години и е правник по професија. Филип има 26 години и е професор по македонски јазик.

Галичката свадба ќе почне со музички перформанси од зурли и од тапани в сабота, околу 11 часот. Потоа вечерта, пред домовите на невестата и на младоженецот, следуваат повеќе свдбарски обичаи, а утредента на празникот Петровден, младенците ќе се венчаат во храмот „Свети Петар и Павле“.

Како и изминативе години, и годинава се очекуваат голем број гости, кои ќе имаат можност да ги проследат свадбарските адети на Галичник.

Со Галичката свадба се означува почетокот на Галичко културно лето.