Со чиста и релативно топла вода во езерото и со богата културно-забавна понуда, македонскиот туристички центар Охрид престојниов јулски викенд го очекува првиот голем бран туристи.

Синоќа, со отворањето на Балканскиот фолклорен фестивал, практично почна богатото охридско културно лето, кое кулминацијата ја најавува за 12 јули, Петровден, кога традиционално се отвора меѓународниот музичко-сценски фестивал „Охридско лето“.

Во прилог на бројните гости од земјата и од светот им оди и фактот што водата во најголемиот дел од Охридското Езеро е од прва класа и е погодна за капење и за спортување.

„Во рамките на редовните месечни контроли, испитани се околу 30 примероци од површинската вода на езерото. Најголемиот дел од нив покажале дека водата е од прва класа“, велат од Центарот за јавно здравје од Охрид.

Според денешните мерења, температура на водата во Охридското Езеро изнесува 24 Целзиусови степени.

Од Управата за хидрометеролошки работи велат дека оваа температура е во границите на просечната годишна температура за јули, што само може да им оди во прилог на рекреативците кои веќе ги наполнија плажите околу Охридско Езеро.