Претседателот Ѓорге Иванов ќе одржи предавање на Глобалниот лидерски форум, кој се одржува во Турција, соопштија од неговиот кабинет.

Темата на форумот е „Стратешки алијанси и нов поглед на лидерството во услови на глобален баланс на силите“.

Меѓу темите на дискусија на Глобалниот лидерскиот форум се „Претседателството на Трамп: Промени во американската политика и нејзиното влијание врз светскиот поредок“, „Идни сценарија за Европската Унија“, „Улогата на Јужна Америка во светскиот поредок“ и „Безбедноста и политички анализи за Средниот Исток“.