Право и обврска да закаже конкретен датум за предвремени парламентарни избори и за формирање влада, има новоизбраниот претседател Румен Радев, изјави бугарскиот претседател во заминување Росен Плевнелиев, јавува дописничката на „Мета“ од Бугарија.

Тоа би значело дека до 22 јануари останува владата во оставка на Бојко Борисов.

Според зборовите на претседателот, создавање на две влади е ризично решение бидејќи е симбол на поделба. Тој додаде дека за да нема никакви шпекулации дека сака да го продолжи мандатот на владата во оставка, подготвен е во секој момент да соработува со новоизбраниот претседател Румен Радев за да се состави новата влада.

– За жал, секогаш кога се поставува прашањето за избори, преовладуваат теснопартиските интереси. Во мојот мандат, се уверив дека треба да се држиме до уставот. Најдобро е да имаме една непречена транзиција, од редовна кон службена, па кон формирање нова влада – изјави Плевнелиев.