На поширокото гостиврско подрачје, само во еден ден биле утврдени 35 различни видови сообраќајни прекршоци. Десет од нив биле пребрзо возење, девет возила имале истечена регистрација до и над 30 дена, додека три лица управувале без положен возачки испит. Од Секторот за внатрешни работи (СВР) Тетово информираат дека токму овие прекршоци се најчестите што се откриваат годинава во Полошко, но и најчести причини за сообраќајни несреќи.

Во текот на изминатиот викенд во Тетово, пак, за возење под дејство на алкохол биле тестирани 60 возачи од вкупно опфатени 70, при што е утврдено дека тоа е случај кај петмина, кои веднаш биле исклучени од сообраќај и изготвени им се мандатни платни налози. Во контролата, исто така, откриени се и 14 други видови прекршоци, најмногу управување без положен возачки испит (8), некористење сигурносен појас (2), како и двајца возачи почетници.

На гостиварското подрачје, пак, вкупно контролирани за алкохол биле 60 возачи. Од 23-те алкотестирани, кај пет возачи констатирано е присуство на алкохол повеќе од дозволеното и исклучени се од сообраќај, додека на тројца времено им се одземени возачките дозволи, соопштуваат од СВР Тетово.