Речиси сите пратеници на СДСМ и на коалицијата го напуштија осмото продолжение на конститутивната седница на Собранието затоа што, како што велат, таму се говори за сè освен за точките на дневен ред.

На седницата останаа само неколкумина од 49-те пратеници од коалицијата на СДСМ, меѓу кои е и лидерот на партијата, Зоран Заев.

Напуштањето на седницата го најави пратеникот од СДСМ, Александар Кирацовски, кој рече дека во Собранието се случува „лакрдија“ и најави дека пратениците на СДСМ ќе се откажат од нивните реплики.

– Оваа лакрдија во Собранието конечно мора да запре. Во тој контекст изјавувам дека јас и моите колеги пратеници ќе се откажеме од нашите реплики, но ќе укажуваме на процедуралните забелешки. Поминаа осум денови работа во Собранието, но ништо конструктивно не е направено. Ги потрошивме само времето и парите на граѓаните. Целата одговорност ја носи претседавачот Трајко Вељаноски. Ако тој работеше деловнички, до сега ќе ја изберевме Комисијата за избори и за именувања, ќе изберевме и претседател на Собранието и ќе дебатиравме за новата влада – рече Кирацовски.

Пред паузата за ручек, пратениците од ВМРО-ДПМНЕ имаа реплики и контрареплики за платформата на албанските партии и за зачувување на македонскиот јазик.

Антонијо Милошоски од ВМРО-ДПМНЕ истакна дека со прифаќање на платформата СДСМ прави постизборна измама и повика да не се предизвикуваат инциденти.

– Сите знаете дека ситуацијата е сензитивна, и тука и на улица и кај граѓаните. Нека не ве лаже паметот да правите какви било чекори што ќе ги зголемат тензиите овде, во Собранието. Внимавајте на стабилноста на собранието и на државата. Не предизвикувајте какви било инциденти – рече Милошоски.

Џевад Адеми од ДУИ рече дека пратениците на ДУИ нема да се вклучат во дебатата затоа што, според него, тоа што се случува во Собранието е сè само не парламентарна дебата и ги замоли другите пратеници да не се занимаваат и да не ги прозиваат пратениците Албанци.

Ибрахими Зекирија од Беса рече дека нема да се оформи ниту една влада со Беса во неа без да се официјализира албанскиот јазик.

Максим Димитриевски од СДСМ ги повика пратениците на ВМРО-ДПМНЕ да не манипулираат со граѓаните затоа што за промена на Уставот е потребно двотретинско мнозинство во Собрание, што, според него, во сегашниот состав е невозможно.