Повеќе лица се осомничени за случајот со смртта на малата Тамара Димовска од Велес, информираат од Основното јавно обвинителство – Скопје.

„Од преземените дејства произлезе дека како осомничени се јавуваат повеќе лица за сторено кривично дело несовесно работење во службата од чл. 353-в од Кривичниот законик. Во својство на осомничени, лицата се повикани да дадат изјави пред надлежниот јавен обвинител. Истрагата продолжува во насока на целосно расветлување на случајот. По завршување на сослушувањето, ќе биде донесена мериторна јавно-обвинителска одлука за која јавноста ќе биде навремено известена“, се вели во соопштението од јавното обвинителство.

Граѓански активисти и невладини организации утре, во 12 часот, пред Јавното обвинителство во Скопје ќе протестираат по повод едногодишнината од смртта на Тамара.

Малата Тамара од Велес, која имаше сериозен деформитет на ’рбетниот столб, почина на 9 февруари лани, чекајќи одобрение за седмата операција.

Два и пол месеци родителите на Тамара чекаа да завршат бирократските процедури околу праќањето на девојчето на операција во странство. Потоа, Фондот за здравство чекаше официјален документ од Клиниката за ортопедија и траумотологија, односно ново конзилијарно мислење.

На 24 февруари, 15 дена по смртта на Тамара, оставка од функциите поднесоа директорите на Фондот за здравствено осигурување, Маја Парнаџиева-Змејкова и Џемали Мехази.

За лекувањето на малата Тамара беа потребни 30.000 евра за седмиот оперативен зафат во странство. „Мета“ објави текст дека со парите за панорамското тркало, кое чини 15,5 милиони евра, може да спасат 516 деца како Тамара.