Компанијата „Мајкрософт“ го објави windows 8 во октомври 2012 година, а една година подоцна го лансираше windows 8.1, но, сепак, оперативниот систем објавен пред 14 години ги надминува и двата заедно.

Според статистичките податоци што ги обезбеди „Нет апликејшн“, windows XP сега има 19,15 отсто удел на десктоп-пазарот на оперативните системи, што е доволно за да биде најпопуларен оперативен систем.

Windows XP го зголеми уделот во февруари од претходните 18,9 отсто. Најголем проблем е малиот удел на модерниот оперативен систем, затоа што ни windows 8, ни windows 8.1 не успеале да привлечат поголемо внимание.
Во овој момент, windows 7 има 56 отсто идел, со што останува на лидерската позиција веќе втора година по ред.

Windows 8.1 е трет со 10,5 отсто удел, додека windows 8 има 3,5 отсто удел.

Ова значи дека модерниот оперативен систем на „Мајкрософт“, комбинирано има 14 отсто, што е помалку од самиот windows XP.