fbpx

Потрошувачите најмногу се жалат на мобилните телефони

-

Најголем број од поплаките на потрошувачите што стигнуваат до Организацијата на потрошувачи на Македонија се однесуваат на проблеми во остварување на правата од гаранцијата и од гарантниот лист на техничките производи.

– Доминираат поплаките на потрошувачите за проблеми со мобилните телефони. Речиси во сите случаи мобилните телефони се сервисираат до трипати, во согласност со законското ограничување – се вели во последното известување на Организацијата на потрошувачи (ОП).

Во однос на другите производи, потрошувачите се жалат на проблем при сервисирање на одредени мали кујнски производи, како миксери и сл.

– Потрошувачите велат дека и покрај тоа што овие производи го имаат најкусиот законски утврден рок од шест месеци, тие често се расипуваат во првите два месеци, по што следат континуирани сервисирања кои речиси секогаш траат по 30 дена – објаснуваат од ОП.

Во однос на производите од домот, голем број поплаки од потрошувачите има за изработка на мебел и на покуќнина. Најчести проблеми со кои се соочуваат потрошувачите во овој домен се пречекорување на договореното време за изработка и за достава на мебелот, како и неквалитетна изработка на мебелот, скриени недостатоци кои не можат да се откријат на прв поглед и сл.

Во доменот на другите услуги (испорака на електрична енергија, испорака на топлинска енергија, вода, смет) најголем број на поплаките се за сметките.

– Голем број потрошувачи се жалеа на тоа дека добиле известување за некој заостанат долг, кој е стар десетина години и за кој тие не чуваат сметка како доказ дека го платиле или не можат да се сетат дали ја платиле таа сметка или не – велат од ОП.

Србија и Унгарија ќе му предложат на регионот да се приклучи кон изградбата на брза пруга

Србија и Унгарија ќе ги поканат Северна Македонија, Албанија, Грција, Бугарија и Турција да се приклучат кон изградбата на брзата железница во регионот, која за почеток ќе ги поврзува...
Premium WordPress Themes Download
Free Download WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
Download Best WordPress Themes Free Download
online free course
download mobile firmware
Download WordPress Themes
free online course