Врховниот суд на Еквадор вчера одреди притвор за потпретседателот Хорхе Глас поради наводно земање мито од сопственикот на бразилска градежна компанија. Глас обвини дека одлуката е политички мотивирана и е дело на неговиот ривал, претседателот Ленин Морено.
Полицијата го приведе Глас во неговата резиденција во Гвајалкил и потоа со воен авион го транспортираше во главниот град Кито.

– Нема потреба да ме барате, јас сум таму каде што секогаш сум бил. Тие што се невини немаат причина да бегаат – изјави претходно Глас, откако ја слушнал одлуката на Врховниот суд.

Неколку поддржувачи и поранешни соработници отидоа во воената база во Гвајалкил за да му изразат поддршка.

Според обвинението, Глас и група политичари поврзани со него примиле 33 милиони долари мито за да ѝ одобрат зделки на градежната компанија „Одебрехт“ во период од 2013 до 2017 година.