Денеска се потпишаа првите 13 договори од вкупно 692 потенцијални корисници на средства од ИПАРД 2 Програмата. Вкупната поддршка за набавка на трактори од ИПАРД 2, е околу 5,8 милиони евра. Од нив над 1,4 милиони евра се од Националното финансирање, додека близу 4,3 милиони евра се европски пари, информира Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.

Раководителката на Секторот за оперативни работи на Делегацијата на ЕУ во Македонија, Вирве Вимпари, посочи дека ЕУ ќе ја продолжи поддршка за македонското земјоделство.
– Ова е можност да се покаже дека можете да ги користите средствата и да ги користите истите суми кога ќе бидете рамноправна членка на Европската Унија. Ние сме партнери во имплементацијата на ИПАРД и ќе продолжиме да ви даваме поддршка, со цел фармерите да имаат можност да пристапат до овие 60 милиони евра кои се програмирани за периодот 2014 – 2020 година. Ова го гледам како можност за натпревар на фармерите и на граѓаните на Европскиот пазар – рече Вимпари.

Директорот на Агенцијата за финансиска поддршка и развој на земоделството,  Николче Бабовски изјави дека во наредниот период ќе продолжи потпишувањето на сите договори кои имаат целосни апликации.

– Покрај овие 692 договори, во Агенцијата деновиве ќе се потпишат и 240 договори на оние апликанти кои ги исполниле условите за набавка на земјоделска механизација, но, кои во себе не вклучуваат набавка на трактор. Најголем дел од апликации има од Пелагонискиот, Вардарскиот а по нив следат југоисточниот, североисточниот и југозаоадниот регион. Со помош на новите машини ќе создадеме конкурентни земјоделци, зголемено производство и извоз на земјоделски култури – објасни Бабовски.

За оваа година се планирани нови повици преку ИПАРД 2, на кој индивидуалните земјоделци и агрокомпаниите ќе можат да аплицираат за финансиска поддршка.