На Тетовското кале, одборот на бранители постави спомен-плоча во чест на Блашко Толев од неготинското село Марена, кој како бранител загина во воениот конфликт во 2001 година. Тој го загуби животот на 20-годишна возраст додека чувал стража на калето. Беше погоден со шрапнел од граната.

– Овде, на Тетовското кале, на местото од каде во 2001 година почна војната во Западна Македонија, херојски згасна животот на Блашко, кој иако веќе го отслужи воениот рок, доброволно за одбрана на татковината остана на висина на задачата, положувајќи го животот за наше подобро денес – изјави Марин Најдов, претседател на Одборот на бранители.

Најдов изрази жалење што државата не води никаква грижа за семејствата на бранителите што загинаа во воениот конфликт во 2001 година.

– Во оваа пригода, сакам да истакнам дека нема да дозволиме делата на бранителите кои несебично ги положија своите животи, да бидат оставени во заборав, бидејќи на тој начин би се негирало нашето постоење – додаде Најдов.

Во конфликтот во 2001 година во полошкиот регион загинаа 25 припадници на безбедносните сили.

З.Д.