Во последното деноноќие, на 3.256 странски државјани им се издадени потврди за искажана намера за поднесување барање за признавање право на азил, од кои 1.126 се од машки, 766 од женски пол, а 1.364 се деца што го придружуваат носителот на потврдата.

Како што информира МВР, од нив 1.516 се државјани на Сирија, 904 се државјани на Ирак, а 836 се државјани на Авганистан.

Од почетокот на годинава потврди им се издадени на вкупно 63.402 странски државјани, од кои 25.946 се од машки пол, 13.639 од женски и 23.703 се деца што го придружуваат носителот на потврдата. Уште 114 деца што патуваат без родител, исто така, добиле ваква потврда. Најбројни се државјаните на Сирија – 30.932, од Авганистан се 20.005 лица и од Ирак – 12.462.