Пратениците денеска последен ден ќе расправаат за ребалансот на буџетот на пленарната седница во Собранието, закажана за 13 часот.

Пратениците на ВМРО-ДПМНЕ сметаат дека вака како што е проектиран, ребалансот на буџетот нема да овозможи никаков пораст на економијата и тешко ќе бидат остварени 2,2 проценти пораст на домашниот бруто-производ. Тие предвидуваат дека до крајот на годината ќе има уште еден ребаланс.

Тие, исто така, сметаат дека со ребалансот нема да има поголеми плати, пензии, субвенции и нема поголем стандард на граѓаните, а на сметка на тоа има изградба на кампови за мигранти.

Власта смета дека со ребалансот на буџетот, парите се кратат од непродуктивни трошоци и се насочуваат кон граѓаните и компаниите. Претставниците на парламентарното мнозинство велат дека ќе мора да се враќаат и стари долгови, бидејќи претходната влада се задолжувала со кредити со високи каматни стапки.

Предлогот за разрешувањето на републичкиот јавен обвинител Марко Зврлевски ќе се најде на дневен ред на седница на Собранието утре.

Доколку предлогот за разрешување на Зврлевски биде изгласан на седницата в понеделник, веќе следниот ден пратениците ќе заминат на одмор. Доколку расправата се одолжи, пратениците од мнозинство најавија дека ќе се откажат од одморот сè додека Зврлевски не биде разрешен.