Цената на нафтата во Азија се зголеми само неколку часа пред почетокот на референдумот во Велика Британија на кој граѓаните на таа земја треба да одлучат дали државата ќе остане членка на Европската Унија.

Како и финансиските пазари, така и трговците со нафта се сосредоточени на референдумот, бидејќи аналитичарите предупредуваат дека излегувањето на Велика Британија од ЕУ би можело да ја турне земјата во рецесија, при што ефектите ќе се прелијат и на глобално ниво.

Цените на нафтата закрепнаа од падот на минималното ниво под 30 долари за еден барел во февруари, но и понатаму се далеку во однос на рекордно високото ниво од преку 100 долари за еден барел во средината на 2014 година.