Во текот на работната недела, во периодот од 19 до 20 часот и за викендите од 11 до 13 часот, лицата со попреченост ќе може да се движат со придружник. Оваа одлука ја донесе Владата, по предлог на Министерството за здравство и Министерството за труд и социјална политика.

За останатите граѓани важи полицискиот час од понеделник до петок, почнувајќи од 16 до 5 часот наредниот ден, а за време на викендите е забрането 24 часовно излегување. Мерката почнува да важи од денеска.