Порталб: Законот за дигитални книги со европско знаме сè уште не е стигнат до Комисијата (документ)

Извор на фотографија: Порталб.мк

Законот за учебници и други дидактички материјали, со кој се предвидува дигитализација на учебниците, откако беше вратен од Собранието, ќе биде повторно пратен деновиве, но не во Комисијата за образование и наука, туку во Комисијата за европски прашања, бидејќи истиот ќе се испрати со европско знаме. Ова значи дека опозицијата нема да може да го блокира законот со бесконечни амандмани и дискусии, пренесува Порталб.мк.

Претседателката на Комисијата за образование и наука во Собранието, Жаклина Лазаревска во изјава за Порталб.мк истакна дека откако законот ќе биде вратен во Собранието, тој ќе помине во Комисијата за европски прашања.

„Предлог-законот што дојде кај нас се повлече, според препораките на СЕП, Владата го одобри, додека постапката во Собранието ќе продолжи, не во Комисијата за образование и наука, туку во Комисијата за европски прашања, бидејќи е со европско знаме. Министерството, исто така, појасни дека станува збор за усогласување со европските стандарди за печатење книги во образованието и дигитализацијата, што за нив е приоритет, во сите области исто така и образованието во Европскиот парламент, но и за сите што се за Европа. Ова не значи дека ние во нашиот комитет нема да отвориме одредена дебата за законот. Ќе учествуваме и во Комисијата за европски прашања, со дискусии, забелешки или предлози за подобрување на текстот“, изјави Лазаревска.

Од друга страна, пратеникот на Алијансата за Албанците, Халил Снопче, кој е и член на Комисијата за европски прашања, во изјава за Порталб.мк, потврди дека овој предлог-закон сè уште не стигнал до нив.

„Не е дојден кај нас, ги задолжив службите кои се одговорни за нашата парламентарна комисија да ме известат веднаш штом овој предлог-закон дојде, но сè уште не ме известиле“, вели Снопче.

Од Министерството за образование и наука за Порталб.мк изјавија дека предлог-законот е доставен во собраниска процедура.

Донесувањето на нацрт-законот преку Комисијата за европски прашања, спречува блокада од бројните амандмани што може да ги поднесе опозицијата, бидејќи според постапката, дискусијата во Комитетот трае два дена и веднаш потоа предлог-законот оди на пленарна сесија, каде што по дискусијата се става на гласање.

Порталб.мк обезбеди копија од предлог-законот за учебници.

Инаку, дигитализацијата на учебниците покрена бројни полемики. На Фејсбук се формира група наречена „Учебници и настава мора да има“, со близу 76.000 членови кои се против овој предлог-закон, а преку истата група беше организиран бојкот на наставата. Вчера владејачката партија, СДСМ, ја обвини опозициската ВМРО-ДПМНЕ дека стои зад бојкотот на наставата, организиран од група родители. Според нив, ФБ групата е основана од Драгана Спасевска, член на ВМРО. Спасевска, која беше прикажана во фотографија каде што учествува на митинг на опозицијата, на Фејсбук изјави дека поднела оставка од партијата, дури рече дека додека била во партијата „изгубив драгоцено време“ и го нарече тоа дискриминација.

Барања на иницијативата

  • Печатените книги да останат во употреба за сите одделенија во основното и средното училиште
  • Укинување на инклузивното родово чувствително образование за учениците од основните училишта
  • Етиката на религиите да остане изборен предмет
  • Да не се комбинираат два или повеќе предмети во еден,
  • Да се образложи намалувањето на фондот на часови за некои предмети
  • Да се создадат соодветни услови за вклучување на децата со попреченост
  • Да се создадат протоколи за настава со физичко присуство во услови на пандемија
  • Нашите претставници и граѓанскиот сектор да учествуваат во работната група за измени на законот

Вчера граѓанската иницијатива „Учебници и настава мора да има“ најави организација на протести низ целата земја, но и „Тивок марш“ во Скопје, бидејќи според нив, не добиле официјален одговор од Министерството за образование и наука во врска со нивните барања поднесени и дискутирани на работниот состанок одржан на 6 мај. Но, реагираше МОН, потенцирајќи дека тие одговориле јавно и транспарентно на барањата доставени од оваа група. Министерството преку соопштение ги објави дури и одговорите на барањата доставени од граѓанската иницијатива.

Од друга страна, претседателот на Сојузот на средношколци, Бленди Ходаи, иако не е дел од организаторите на бојкотот, претходно рече дека тие не се против дигитализацијата, но дека тоа е тежок процес за нашата земја, и тоа го видовме за време на пандемијата и онлајн наставата.

Некои мислат дека дигитализацијата ќе ги направи децата позависни од технолошките уреди. Но, Министерството за образование проценува дека тоа не е тренд, туку реална потреба на учениците.