Порталб: Во девет општини во Полошкиот регион има само две библиотеки и една читална

Фото: Caleb Woods on Unsplash

Илјадници жители на девет општини во Полошкиот регион мораат да минуваат по неколку километри за да подигнат книга на заем од библиотека, бидејќи од вкупно девет општини во овој регион, само во две од нив имаат библиотеки, додека читални има само во Гостивар. Ова ја удвојува работата на библиотеките во Тетово и Гостивар. Директорката на библиотеката во Тетово за „Порталб.мк“ вели дека покрај недостиг на читална, тие работат во мизерни услови, додека поради недостаток на библиотеки во околните општини, често нема книги за сите заинтересирани граѓани. Албанологот Џемазије Ризвани додава дека политичарите во земјата „не се мачат за ова“, пишува „Порталб.мк“.

Полошкиот регион е еден од осумте региони на Северна Македонија, географски лоциран на северозапад на земјата и според бројот на жители, повеќето жители на овој регион се од албанска етничка припадност.

Во интервју за „Порталб.мк“, директорката на библиотеката во Тетово „Кочо Рацин“ зборуваше за проблемите со кои се соочуваат како институција, и рече дека работат во мизерни услови и дека толку мала библиотека, според неа, не одговара на град со многу средни училишта и два универзитета.

„Иако е национална библиотека, условите, особено малиот простор каде што работиме се многу сиромашни и примитивни, да не речам мизерни, што не наликува на град како Тетово. Ние се соочуваме со различни предизвици, бидејќи многу малку се работи во интерес на библиотеките и ако им се дадеше малку повеќе значење, новата библиотека ќе беше завршена одамна “, вели Њомза Имери Исмаили, директорка на библиотеката во Тетово „Кочо Рацин“.

А, во врска со недостатокот на библиотеки во општините околу Тетово, Имери Исмаили рече дека жали за фактот што во 21 век луѓето треба да поминат километри за да добијат книга, а како резултат на тоа, не секогаш има книги за секого, па често читателите треба да чекаат ред за да обезбедат одредена книга.

„Сега да се вратиме на читателите. За нас е задоволство да работиме со читатели од места низ Тетово, но колку е тешко за оние кои треба да патуваат за една книга во 21 век, е тоа е нешто друго. За жал, ние немаме луксуз да го исполниме секое барање на читателите 100 отсто, само поради просторот, па се случува читателот да чека книга додека некој друг не ја врати, затоа што не можеме да ја имаме истата книга во повеќе копии, затоа што не ни дозволува просторот. Покрај училишните лектири со кои се снабдуваме со повеќе примероци, другите што се за слободно читање се со ограничен број, така што тие можат да бидат два, три или малку повеќе примероци“, додаде Њомза Имери Исмаили.

Директорката на библиотеката „Кочо Рацин“ во Тетово, исто така, истакна дека се чувствува недостаток на читална, и дополни: „Многу ми е жал што не можеме да им кажеме на младите, но и на другите: Повелете, седнете тука и читајте“.

Според албанологот Џемазије Ризвани, недостатокот на јавни библиотеки во секоја општина е неверојатен со оглед на векот во кој се наоѓаме. Таа додаде дека политичарите и политиката во земјата не се мачат за оваа работа.

„Јавните библиотеки се срцето на секој град. Без библиотеки, нема цивилизација. Денес светот зборува за силни артерии на ова срце, маалска библиотека и читални, во меѓувреме имаме толку неверојатни недостатоци за векот во кој се наоѓаме. Политиката не се грижи за ова, ниту читателите кои се навикнати да бараат книги на друго место, без да сфатат дека книгата може лесно да дојде до нив, доволно е да го кренат својот глас за да ги побараат“, вели албанологот Џемазије Ризвани.

Тој дополнува дека постои и недостаток од книжарници, а за да обезбедат книги, мора да се бараат надвор од Македонија, што претставува уште една причина зошто ни требаат јавни библиотеки, и тоа добро снабдени.

„Властите не ни носат книги затоа што така го продолжуваат животот во политиката, исто како што еден крал кој не сакал книги. Бидејќи во земја на слепите, едноокиот човек е крал“, вели албанологот Џемазије Ризвани.

Инаку, директорката на библиотеката во Тетово „Кочо Рацин“ рече дека постојано апелира до институциите што побрзо да ја завршат новата библиотека во Тетово. Таа рече дека на младите им требаат такви места каде ќе го поминуваат слободното време.