Порталб.мк: Студентскиот дом во Тетово не е подготвен ниту за овој семестар, се ветува од 2016 година

Фото: Порталб.мк

Студентскиот дом во Тетово сè уште не е готов, иако Министерството за образование и наука претходно најави дека се очекува домот да заврши во мај/јуни годинава, пишува Порталб.мк.

Заменик министерот за образование, Арафат Шабани даде ново ветување и изјави дека останува да се довршат работите околу ентериерот.

„Прво на ред беа градежните работи. Сега следи опремувањето со ентериер. А во меѓувреме се појави трето прашање кое беше надвор од првичниот договор на претходната Влада, а тоа е уредување на дворот. Откако ќе бидат завршени дворот и внатрешноста, домот ќе биде комплетиран и ќе се пушти во употреба“, изјави  Шабани.

Запрашан кога студентскиот дом ќе биде готов, Шабани рече дека процедурите ќе продолжат по изборите.

„Многу скоро, мислам дека пред Нова година треба да се заврши целата работа што е во тек“, рече Шабани.

Изградбата на студентската куќа во Тетово е инвестиција вредна 166,5 милиони денари, зградата ќе има 305 легла. Покрај спалните соби, во студентскиот дом има и технолошка соба, читална, сала каде студентите ќе можат да вежбаат фитнес, простор за ужина итн.

Истиот ден кога Владата го усвои законот за основање на Универзитетот „Мајка Тереза“ беше најавена и изградбата на студентски дом во Тетово, и тоа во 2016 година, а истата година беше објавен тендерот за изградба на овој беше студентски дом.

Потсетуваме дека министер за образование и наука во тоа време беше Абдилаќим Адеми.

Но, и покрај фактот што тендерот за изградба беше отворен во септември 2016 година, одлука за почеток на работите немаше, истата беше официјално донесена на крајот на март 2018 година и беше планирано објектот да биде финализиран во април/мај годинава. Но, и во оваа временска рамка тоа не беше направено. Се очекува студентскиот дом да биде готов пред нова година, како што изјави заменик министерот за образование, Арафат Шабани.

Инаку, немањето студентски дом е проблем за многу странски студенти, бидејќи според нив, цените на приватните станови се скапи, а покривањето на трошоците е неиздржливо за еден студент. Од друга страна, наоѓањето на еден или повеќе цимери со кои ќе живеете заедно во стан и ќе ги споделите трошоците не е секогаш лесно. Има студенти кои поради немање студентски дом се принудени да патуваат.