Зголемувањето на бројот на заразени со ковид-19 во Северна Македонија ја откажа најавената конференција на Судскиот совет со претседателите на судовите во врска со нивната акција за чистење на старите предмети, се разгледува можноста истата да се одржи онлајн, пишува „Порталб.мк“.

Претседателот на Судскиот совет Киро Здравев, во разговор со новинарот на „Порталб.мк“, вели дека пандемијата ги спречила да ја одржат конференцијата со претседателите на судовите.

„Правиме анализи и посети, колегите се во Битола. Кога ќе завршиме со посетите, ќе организираме конференција со претседателите на судовите, но оваа состојба не ни дозволува. Требаше да го сториме тоа денес и утре, но погледнете што се случува сега. Имаме 34 судови, 34 претседатели на судови, плус 12 члена на Судскиот совет, многу е тоа. Затоа ја откажавме конференцијата, и наместо утре, ќе видиме ситуацијата со пандемијата да се смири“, вели Здравев.

На прашањето дали конференцијата може да се одржи преку онлајн платформи, Здравев одговори дека ќе ја разгледаат и таа можност.

Во врска со застарувањето на предметите, тој вели дека ќе се разгледаат околностите, дали биле од објективни или субјективни причини. Ако има субјективни причини, тогаш може да има и одговорност за судиите.

„Очекувам претседателите на судовите, каде што има стари и нерешени предмети, да подготват програма и акциони планови со динамика за решавање и контрола на предметите, прво од претседателот на судот и второ од Судскиот совет за тоа колку се тие програми спроведени. Покрај тоа, ќе се разгледаат и причините за неспроведување на програмата, да видиме дали се објективни или субјективни. Ако се објективни, ние како Судски совет ќе гледаме да помогнеме истите да се решат, но ако се субјективни, ќе видиме понатаму дали има или нема одговорност за судијата“, вели Здравев, и порача дека во иднина овие проверки да бидат почести, додека целта е предметите повеќе да не застаруваат.

Претседателот на Судскиот совет претходно за „Порталб.мк“ изјави дека по иницијативата за собирање податоци од судовите, во врска со застарените и старите предмети, кои не се решени во судовите на Северна Македонија, факт е дека има зголемување на бројот на решени стари предмети, вели претседателот на Судскиот совет.

На крајот на декември минатата година, по повикот на тогашниот премиер Зоран Заев, Судскиот совет да ја процени одговорноста на судиите за застарувањето на некои предмети, претседателот Киро Здравев достави писма до претседателите на судовите за да истите ги достават податоци. за бројот на стари случаи што не се решени и застарени случаи.

Во соопштението потпишано од Здравев беше наведено дека во интерес на враќање на довербата на граѓаните во судството, во согласност со одредбите од член 36 од Законот за судски совет, Судскиот совет бара известување од претседателите на судовите:

  • Број на нерешени случаи во текот на годините, типови и судии
  • Стари кривични случаи со оправдување за застареност
  • Кои мерки се преземени од претседателите на судовите за решавање на старите случаи, во согласност со програмата и акциониот план за спроведување на програмата.

Истите податоци, претседателите на судовите имаа рок да ги достават на 27 декември.

На 15 декември 2019 година, тогашниот премиер рече дека ни треба судство што донесува одлуки а не судство кое застарува предмети. На 1 декември 2019 година, Заев најави мерки против судството, велејќи дека е време да се соочат со граѓаните, да се исчистат нечесните.

Остри критики за состојбата на судството упати и претседателот Стево Пендаровски во своето обраќање пред Собранието на крајот на годината, кој ѝ порача на новата влада која се избра од предвремените избори во 2020 година, да започне со чистење на судството, но најнапред со чистењето на политичарите.

Каква ни е состојбата на судството покажува и истражувањето на Меѓународниот републички институт (ИРИ), според кое 79 проценти од граѓаните немаат доверба во судството и ова е рекордно негативно ниво, кое го ниту една земја од регионот.

Судските реформи и понатаму остануваат црна точка на сите претходни влади, кои не успеаја да го одделат судството од политичките влијанија. Пандемијата со корона вирусот ги засени овие реформи, кои покрај тоа што се важни за функционирањето на владеењето на правото, се и неопходен услов за членство на земјава во ЕУ.