Украинскиот претседател Петро Порошенко планира да распише референдум за тоа дали неговата земја треба да се придружи на НАТО, објави денеска германската медиумска куќа „Функе медијенгрупе“.

Идејата за референдум доаѓа по резултатите од најновата анкета според која 54 отсто од граѓаните на Украина го поддржуваат влезот во Алијансата.

– Пред четири години, само 16 отсто од Украинците беа за влез во НАТО. Сега таа броја е 54 отсто – рече Порошенко, во интервју за германската медиумска група.