Изминативе неколку дена во водата кај каналот Студенчишта се забележуваат голем број изумрени единки риби – плашици, алармира охридскиот екологист Климент Арнаудов, активист на граѓанската иницијатива „Охрид СОС“.

Арнаудов додава дека недостигот од кислород и изливот на нафта од чамците, придонел млади единки на риби крап и плашица да бараат прибежиште кај каналот.

– Јас речиси секојдневно поминувам оттука. Не е првпат да се забележуваат изумрени плашици, но она што го забележав во последните два дена, веќе ја надминува границата. Што друго може да се очекува штом тука се гради канал полн бетон и камен, кој претходно беше полн со плодна мил. Дрвата и трската сега се искорнати. Езерото мора да го заштитиме во целост – објаснува Арнаудов.

Ова не е прв случај во Охридското Езеро да има помор на плашица.