Речиси половина милион бегалци од Сирија се вратиле во своите домови од почетокот на годинава, вклучувајќи и 440.000 внатрешно раселени лица и повеќе од 31.000 лица од соседните земји, соопшти денеска УНХЦР.

Повеќето се вратиле во Алепо, Хам, Хомс и во Дамаск, што наведува на заклучок дека дошло до подобрување на безбедносната ситуација во одредени делови од земјата, стои во соопштението.

– Ова е значаен тренд и значаен број – соопшти портпаролот на УНХЦР, Андреј Махечич, на прес-конференција во Женева.
Тој додаде дека повеќето Сиријци се враќаат за да ја проверат состојбата на својот имот и за да добијат информации за членови на своите семејства.