Полициите на Македонија, Црна Гора, Албанија и на Косово денеска во Охрид потпишаа меморандум за соработка, со кој се предвидува воспоставување експертска група за справување со нелегалната трговија со оружје во Југоисточна Европа, како и регулирање на начинот за заемна соработка, соопшти МВР.

„Во изминативе неколку години, овој регион не е само крстопат за меѓународни канали на нелегална трговија со оружје, туку и регион на потекло и крајна дестинација на нелегалното оружје. Токму во оваа насока, денешното официјализирање на воспоставувањето експертска група за недозволена трговија со оружје ќе ги подигне на едно повисоко рамниште превенцијата, ефикасноста, оперативноста и соработката во справувањето со овој вид криминал“, изјавил директорот на Бирото за јавна безбедност (БЈБ), Горанче Савовски, стои во соопштението на МВР.

Како што посочил Савовски, воспоставувањето на експертската група ќе овозможи „брза размена на криминалистички и на разузнавачки информации, стандардизирање на начинот на собирање и на обработка на статистички податоци и подготвување анализи што се однесуваат на производство, складирање и на трговија со огнено оружје и со муниција“.