Единицата за насилен криминал при СВР Скопје поднесе кривична пријава до надлежното Основно јавно обвинителство Скопје против 60-годишниот Љупчо Стојановски од велешкото село Каласлари, поради основан сомнеж дека вчера пред Министерството за здравство, со употреба на огнено оружје, пиштол, се обидел да го убие поранешниот министер за здравство, Никола Тодоров, соопшти МВР.

Во соопштението се наведува дека таткото на Тодоров ѝ сооопштил на полицијата дека Стојановски вчераутро во периодот меѓу 8.15 и 8.45 часот, се појавил на домашната адреса на поранешниот минитер, барајќи да се види со него.

На местото на настанот од страна на СВР Скопје-ЕУМНА е извршен увид и подигнатиот материјал – еден пиштол и други предмети, е доставен за понатамошна обработка, а пријавениот по укажаната лекарска помош е задржан во полициска станица. Во дадената изјава пред полициските службеници од Единицата за насилен криминал, Љ.С., во присуство на адвокат го искористил правото на молчење.